Tlačová správa – Piešťanské rendezvous 2018

Tlačová správa: PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS !

Vážení priatelia,
jubilejný 20. ročník česko-slovenského festivalu PIEŠŤANSKÉ RENDEZVOUS 2018 klope na dvere !

V mesiaci október a november sme pre priaznivcov tohto festivalu pripravili opäť veľa zaujímavých, atraktívnych podujatí. V jubilejnom roku sa nestor nášho festivalu Bolek Polívka predstaví spolu s Mestským divadlom z BrnaMoliérovej komédii LAKOMEC.  Podtitulom predstavenia  je vyjadrené všetko – komédia , v ktorej o peniaze ide až  v prvom rade!  Boleslav Polívka  obohatil postavu ovdovelého užerníka a lakomca Harpagona  o dimenziu svojho živelného klaunstva. Svojimi gestami a výrokmi miestami pripomína Jana Wericha i napriek odlišnému akcentu ich humoru. Je naozaj zábavné keď divák váha čo je Molièr a čo je Bolekova improvizácia.
Veríme, že opäť potešíme priaznivcov Radošinského naivného divadla, ktoré uvedie v piešťanskej premiére novú hru. Na motívy pôsobivých životných príbehov, ale aj svojej hry Generál (2004) napísal Stanislav Štepka novú verziu javiskovej inscenácie o životnom osude veľkej, ak nie kľúčovej osobnosti novodobej slovenskej histórie Milanovi Rastislavovi Štefánikovi pod názvom Malý veľký muž,  v réžii Ondra Spišáka.
Studio DVA z Prahy uvedie vo festivale hru Patrika Hartla HVĚZDA. Pôvodná česká ONE WOMAN SHOW venovaná Eve Holubovej.  Ponúkame komédiu o fiktívnej seriálovej herečke, ktorá sa odohráva počas najrušnejšieho týždňa jej života. HVĚZDA v podaní Evy Holubovej skrýva v sebe jedinečný umelecký zážitok.
Z hudobného žánru sa predstavia skvelí jazzoví hudobníci.  Mená ako Peter Lipa, Martin Gašpar, Marcel Buntaj, Matej Benko, či Michal Žáček netreba verejnosti špeciálne predstavovať. Predstavia sa v spoločnom projekte  BKK Trio Tour 2018 & Peter Lipa. Na Slovensku sa uskutočnia len 4 koncerty v tomto exkluzívnom zložení. Na jeden z nich máte možnosť prísť do Domu umenia v Piešťanoch 24. októbra 2018.
Vokálna skupina VOISING ( pôvodne Close Harmony Friends ) interpretujúca vo svojom repertoári rock, pop, jazz v pestrej multižánrovej ponuke sa predstaví 7. novembra 2018.
Hosťovanie na festivale prijalo i Divadlo Nová scéna. Slávny muzikál o vzniku a živote chlapčenskej speváckej skupiny Petra Quiltera BOYBAND ponúkneme verejnosti 19. novembra o 18.00 hodine a pre študentov – stredoškolákov 20. novembra o 10:30 hodine. Mladá herecká generácia
( Pavol Plevčík, Peter Makranský, Thomas Puskailer, Martin Madej, Marcel Ochránek a ďalší) spolu so skvelými tanečníkmi predvedú javiskovú šou plnú efektov,  choreografií, známych hitov, vtipu a prekvapení,  najznámejšie hity najpopulárnejších chlapčenských skupín na svete: Backstreet Boys, Westlife, Take That.
Galakoncertom Hany Zagorovej s hosťom Petrom Rezekom a  BOOM!BAND Jiřího Dvořáka uvedú známe i nové melódie týchto stálic česko-slovenskej populárnej hudby.
Osobitnú pozornosť venujeme divadelnej inscenácii Dubčekova jar, ktorá prináša autentickú, autorskú umeleckú výpoveď jedného z najvýznamnejších slovenských divadelných umelcov s medzinárodným renomé – autora scenára, režiséra, herca – míma a pedagóga v jednej osobe, profesora Milana Sládka.  V poetickej scénickej básni vytvára spolu so svojimi mladými spoluúčinkujúcimi živé obrazy udalostí vývoja našej spoločnosti od skončenia druhej svetovej vojny po dnes.  Toto výnimočné dielo sme pripravili pre vnímavého mladého i staršieho diváka, ktorí ocení bravúrne a výnimočné umelecké spracovanie. Tešíme sa, že scéne Domu umenia v Piešťanoch bude opäť kraľovať  sládkova pantomíma !
Pre najmenších návštevníkov sme pripravili hudobno – zábavné predstavenie SPIEVANKOVO A KRÁĽOVNÁ HARMÓNIA 29.10. 2018.
Do festivalu sú zaradené ( november ) i filmy z produkcie českých a slovenských autorov … ( Otcova volga, a ďalšie…)
Medzi obľúbené sekcie festivalu patrí i  výtvarná tvorba českých a slovenských výtvarných umelcov.

Uvedieme výstavy:
PRVÁ / PRVNÍ REPUBLIKA 2 – svoju tvorbu predstavia – Bohumil Eliáš ( sklo ), Tomáš Hřivnáč (grafika), Boris Jirků (maľba), Alexej Vojtášek (maľba), Juraj Čutek (sklo), Karol Felix (grafika), Marián Komáček (maľba).
Českí panovníci na reliéfnych obrazoch Jarmily Haldovej z Orlických hôr (ČR).
Kolekciu stereo fotografií cyklu s názvom MILENCI Z ROKU DVA predstaví Vasil Stanko, slovenský fotograf žijúci v Prahe.

Veríme, že tento jubilejný ročník prinesie všetkým účastníkom festivalu  veľa krásnych, veľkolepých , festivalových zážitkov.

Programová prevádzka
Domu umenia Piešťany
Mail: dom-umenia@slovanet.sk
Informácie: www.domumenia-piestany.sk